Διατροφική Αξία

Η διατροφική αξία των ψαριών

Η πλούσια διατροφική αξία των ψαριών είναι αναμφισβήτητη. Η περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα συστατικά έχει καθιερώσει την κατανάλωση ψαριών σε μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, βιταμίνες ( Α, Β, Ε, D, και Κ), πρωτεΐνες μεγάλης βιολογικής αξίας (έως και 25%), ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο χαλκός, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ιώδιο. Επίσης, τα ψάρια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως ω-3.

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμινών (Α, Β, D), ιχνοστοιχείων και μετάλλων (ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, ιώδιο, σελήνιο), ενώ η περιεκτικότητά τους σε λίπη και υδατάνθρακες είναι χαμηλή έως και μηδενική. Τα θαλασσινά περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, με όλα τα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός, και μάλιστα σε ποσότητες που σε κάποια είδη υπερβαίνουν αυτές του κρέατος. Τα θαλασσινά ενισχύουν την πνευματική απόδοση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τη βελτιώνουν αισθητά. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι παρέχουν στον εγκέφαλο μεγάλες ποσότητες τυροσίνης- αμινοξέο που αυξάνει την εγρήγορση και την πνευματική διαύγεια. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα των θαλασσινών  σε αμινοξέα, βιταμίνες Β και ψευδάργυρο διευκολύνει την καλή αιμάτωση και τη διαστολή των γεννητικών οργάνων, την ενδογενή παραγωγή νευροδιαβιβαστών και τη σύνθεση διαφόρων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη.

Ω-3 λιπαρά και πρόληψη νοσημάτων

Το λίπος των ψαριών αποτελείται από ω-3 λιπαρά οξέα – συστατικά τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό μας καθώς προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν αρκετές ασθένειες όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, τη νόσο του Crohn, τον καρκίνο του μαστού ή του προστάτη. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά έχουν σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, εμποδίζουν την εμφάνιση αρρυθμιών και της αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλα παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες οι οποίες σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Ταυτόχρονα, τα ω-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης καθώς τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, αυξάνουν τη συγκέντρωση και την ψυχοκινητική εξέλιξη, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και οξύνουν τα αντανακλαστικά. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας λιπαρών οξέων οδηγεί παράλληλα στην ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) δημιουργώντας μία «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου.

Περισσότερα ψάρια την εβδομάδα τον γιατρό τον κάνουν πέρα…

Ψάρια όπως ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο κολιός , ο σολομός, η ρέγκα, ο γαύρος, η τσιπούρα, το λαβράκι και τα οστρακοειδή αποτελούν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες Α, Β, D. Ασβέστιο περιέχουν κυρίως τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα όπως ο γαύρος και η σαρδέλα. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι ο κολιός, η σαρδέλα, η λακέρδα, ο τόνος και ο σολομός. Επίσης, ο μπακαλιάρος, ο σολομός, ο τόνος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα ψάρια αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή ιωδίου και ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και στη συγκέντρωση. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι χρειαζόμαστε περίπου 300-400 γραμμάρια ψάρι εβδομαδιαίως.

Τρώμε ψάρι γιατί μας κάνει καλό…