Νέα Μηχανιώνα

Από το χθες στο σήμερα…
Γεωγραφική θέση και πληθυσμός

Σε απόσταση 32 χιλιομέτρων νοτιανατολικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στα παράλια του Θερμαϊκού κόλπου, η Νέα Μηχανιώνα κοσμεί σήμερα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού. Στην απέναντι ακριβώς πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου διακρίνονται τα βουνά της Πιερίας Όλυμπος και Κίσαβος. Η συγκεκριμένη γεωγραφική θέση παρουσιάζει όχι μόνο τουριστικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον καθώς φαίνεται ότι η Νέα Μηχανιώνα κτίσθηκε στην περιοχή που κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη της Αίνειας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο. Σήμερα, ο αριθμός των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας ανέρχεται σε πάνω από 7000.

Αλιεία

Η θάλασσα αποτελούσε και αποτελεί «θησαυρό» για την Νέα Μηχανιώνα όχι μόνο γιατί χαρακτηρίζει το φυσικό τοπίο προσδίδοντάς του χάρη και ομορφιά, αλλά και για το γεγονός ότι είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του τόπου βάσει της οποίας έχει αναπτυχθεί από την δεκαετία του ‘30 μία μεγάλη αλυσίδα εμπορίας ιχθύων. Στη Νέα Μηχανιώνα εδρεύει ο μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος στη Βόρεια Ελλάδα. Η αλιευτική παραγωγή στηρίζεται στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού γρι- γρι και μηχανοτρατών αλλά και στους παράκτιους αλιείς. Την δεκαετία του ‘80 η δημιουργία της Ιχθυόσκαλας πλησίον του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας την καθιστά κομβικό σημείο σε όλη την Βόρειο Ελλάδα καθώς γίνεται το κέντρο του αλιευτικού εμπορίου τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Η περιοχή φημίζεται για το φρέσκο και ποιοτικό ψάρι της, το οποίο αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης τουρισμού.

Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης

Η Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης λειτούργησε για πρώτη φορά το 1968 διατηρώντας τις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της πόλης. Από τον Ιούνιο του 1995 η Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης έχει την έδρα της στην Νέα Μηχανιώνα. Η μεταφορά της Ιχθυόσκαλας πραγματοποιήθηκε λόγω του μικρού διαθέσιμου χώρου σε σχέση με τα διακινούμενα αλιεύματα αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στην Νέα Μηχανιώνα βρίσκεται ένας από τους  μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδας. Η διακίνηση των αλιευμάτων γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ώρες δημοπρασίας των αλιευμάτων είναι: από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτέμβρη από τις 2:00 π.μ. μέχρι και τις 10:00 π.μ. και από την 1η Οκτώβρη έως τις 31 Μαΐου από τις 00:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 π.μ. Η Ιχθυόσκαλα παραμένει κλειστή τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες. Οι δραστηριότητες στα πλαίσια λειτουργίας της Ιχθυόσκαλας είναι οι εξής:

παροχή υπηρεσιών, μέσων και εγκαταστάσεων για την προσκόμιση, δημοπράτηση και περαιτέρω διακίνηση των αλιευμάτων
αποθήκευση αλιευμάτων σε ψυκτικούς θαλάμους
παραγωγή πάγου για τη συντήρηση των αλιευμάτων
αποθήκευση αλιευτικών εφοδίων και ιχθυοκιβωτίων
συσκευασία και τυποποίηση αλιευμάτων.
Τουρισμός

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘20 με την ανέγερση των πρώτων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή, η Νέα Μηχανιώνα αναδείχθηκε σε τουριστικό θέρετρο για τους Θεσσαλονικείς καθώς η περιοχή συνδύαζε καθαρές ακτές και καλό φαγητό. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών ‘60 και ‘70 η τουριστική ανάπτυξη γνωρίζει άνθιση με εισροή τουριστών και από Βαλκανικές χώρες(κυρίως Σερβία). Από την δεκαετία του ‘80 και έπειτα, η περιοχή συνδέεται στενά με το καλό φαγητό και κυρίως με το φρέσκο ψάρι, τα θαλασσινά και τους παραδοσιακούς λουκουμάδες διατηρώντας μέχρι σήμερα την καλή φήμη των εστιατορίων και των ουζερί δίπλα στην θάλασσα. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες η Νέα Μηχανιώνα προσελκύει πληθώρα Θεσσαλονικέων που διατηρούν θερινές κατοικίες στην περιοχή αλλά και τουρίστες από την ευρύτερη Μακεδονία. Το ενδιαφέρον όλων κερδίζει η θέα του λιμανιού και της θάλασσας που συνδέει τις ακτές της Μηχανιώνας και της Κατερίνης με το βουνό του Ολύμπου να γίνεται ευδιάκριτο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές γιορτές

Οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας με απώτερο στόχο να διαφυλάξουν την παράδοση του τόπου διοργανώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων τιμώντας τα ήθη και τα έθιμά τους. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη κορυφή των πολιτιστικών αλλά και θρησκευτικών εκδηλώσεων στη Νέα Μηχανιώνα βρίσκεται το πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας στις 23 Αυγούστου. Κατά την διάρκεια των εορταστικών ημερών συρρέει πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να τιμήσουν την γιορτή της Παναγίας και να προσκυνήσουν την Θαυματουργή Εικόνα Της. Επίσης, στη Μηχανιώνα τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου ως προστάτη των ναυτικών και των ψαράδων, αλλά και η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου καθώς ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Μηχανιώνας κατάγεται από την περιοχή Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από το νησί της Χίου.

Η Φανερωμένη της Μηχανιώνας

Το επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας αποτελούσε και αποτελεί η Παναγία Φανερωμένη η Μηχανιώτισσα. Η θαυματουργή εικόνα Της μεταφέρθηκε από το μοναστήρι της Λαγκάδας της Μηχανιώνας της Κυζίκου στον νέο τόπο εγκατάστασης των προσφύγων Μηχανιωτών. Ανέκαθεν το εικόνισμα της Παναγίας ήταν πηγή ιαμάτων, παρηγοριάς και άντλησης δύναμης για τους κατοίκους της περιοχής. Τόσο κατά τον Πρώτο Διωγμό του 1915 όσο και κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 κύριο μέλημα των προσφύγων Μηχανιωτών ήταν να περισώσουν με κάθε τρόπο την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Κατά την εγκατάσταση στη Νέα Πατρίδα απώτερος στόχος ήταν η ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού αφιερωμένου στη Χάρη της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση η ίδια η Παναγία υπέδειξε με θαυματουργικό τρόπο το σημείο στο οποίο επιθυμούσε να ανεγερθεί ο ναός Της. Η γιορτή της στις 23 Αυγούστου αποτελεί το κορυφαίο εορταστικό γεγονός του τόπου με χιλιάδες προσκυνητές να συμμετέχουν στη μεγαλοπρεπή περιφορά της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Μηχανιώνας την παραμονή της γιορτής Της περνώντας κάτω από την εικόνα έτσι ώστε να λάβουν την ευλογία της Παναγίας.