Συχνές Ερωτήσεις

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια;
Κατάσταση αλιευμάτων Φρέσκα αλιεύματα Αλλοιωμένα αλιεύματα
Δέρμα λαμπερό, γυαλιστερό, ιριδίζον θαμπό, ξεθωριασμένο
Εξωτερική βλέννα διαφανής, υδαρής κιτρινωπή, παχύρρευστη
Μάτια κυρτά, μαύρη κόρη, φωτεινός κερατοειδής βαθουλωμένα, γκρίζα κόρη, θολός και αποχρωματισμένος κερατοειδής
Βράγχια λαμπερά κόκκινα, φωτεινή βλέννα καφέ, ξεθωριασμένα, κιτρινωπή βλέννα
Οσμή φυκώδης, ελαφριά, ευχάριστη αμμωνιακή, έντονη, δυσάρεστη
Κοιλιακή χώρα κυλινδρική, ελαφρά πιεσμένη πλευρικά τυμπανισμός, ρωγμές, κηλίδες
Σπλάχνα/Περιτόναιο λεία, καθαρά, ελαφριά οσμή, λαμπερού χρώματος τραχιά, θαμπά, εύκολα αποχωρίζονται από τη σάρκα,έντονη δυσάρεστη οσμή
Λέπια γυαλιστερά, υγρά, προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα θαμπά, στεγνά, αποχωρίζονται εύκολα από το δέρμα
Πτερύγια καλά προσκολλημένα στο σώμα, όταν ανοιχθούν επανέρχονται αμέσως στη θέση τους αποχωρίζονται εύκολα από το σώμα του ψαριού
Σάρκα λευκή ή ελαφρά ροδαλή, χωρίς άλλο χρώμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ανθεκτική στη πίεση με τα δάχτυλα θαμπή, με έντονο κόκκινο ή καφέ χρωματισμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, λασπώδης
Πώς ξεχωρίζουμε τα ψάρια ιχθυοτροφείου από τα ελευθέρας βοσκής;
Στην Ελλάδα τα είδη των ψαριών που συνήθως εκτρέφονται σε ιχθυοτροφεία είναι: τσιπούρες, χιόνες, φαγκρί, λαβράκια
Eίδη ψαριών Ελευθέρας βοσκής Ιχθυοτροφείου
Tσιπούρες έντονο κόκκινο και κίτρινο χρώμα στα μάγουλα σκούρο δέρμα, παχιές, με τυμπανισμό
Χιόνες ανοιχτόχρωμο δέρμα σκουρόχρωμο δέρμα, παχιές
Φαγκρί ευδιάκριτος κόκκινος χρωματισμός στο δέρμα καφέ χρωματισμός στο δέρμα
Λαβράκια ευδιάκριτος γαλάζιος χρωματισμός στο δέρμα σκούρο δέρμα
Πώς καταλαβαίνουμε ότι τα οστρακοειδή που επιλέξαμε είναι φρέσκα;
Οστρακοειδή: αχιβάδες, αχινοί, κυδώνια, μύδια, στρείδια, χτένια
Φρέσκα οστρακοειδή:
το κέλυφός τους είναι εντελώς κλειστό
έχουν έντονη, ευχάριστη μυρωδιά από θάλασσα(φυκώδης οσμή)
Αλλοιωμένα οστρακοειδή:
έχουν δυσάρεστη οσμή(οσμή αποσύνθεσης, αμμωνιακή)
το κέλυφός τους είναι ανοιχτό
Πώς καταλαβαίνουμε ότι τα κεφαλόποδα που επιλέξαμε είναι φρέσκα;
Κεφαλόποδα: καλαμάρια, θράψαλα, χταπόδια, μοσκιοί ή μοσχοί, σουπιές
Τα αλλοιωμένα κεφαλόποδα:
αποκτούν ένα κοκκίνισμα στο δέρμα
έχουν έντονη, δυσάρεστη οσμή αποσύνθεσης
Πώς καταλαβαίνουμε ότι τα μαλακόστρακα που επιλέξαμε είναι φρέσκα;
Μαλακόστρακα: αστακοί, γαρίδες, γάπαρη, καβούρια, καραβίδες, ζαβογαρίδες
Τα φρέσκα μαλακόστρακα:
έχουν ζωηρό, κοκκινωπό χρώμα
τα άκρα τους δεν αποχωρίζονται εύκολα από το σώμα
έχουν έντονη, ευχάριστη μυρωδιά από θάλασσα(φυκώδης οσμή)
Πώς ξεχωρίζουμε:
– Το χταπόδι απο το μοσχιό;
το χταπόδι έχει στα πλοκάμια του δύο σειρές βεντούζες, ενώ ο μοσκιός ή μοσχιός μόνο μία σειρά.
– Tα μπαρμπούνια από τις κουτσομούρες;
οι κουτσομούρες όπως λέει και η ονομασία έχουν κουτσή μούρη.
– Tα καλαμάρια από τα θράψαλα;
τα καλαμάρια έχουν δύο μακριά μουστάκια ενώ τα θράψαλα δεν έχουν
Τι είναι οι «λίγδες»;
Λίγδες ονομάζονται οι μικρές τσιπούρες.
Τα θαλασσινά αυξάνουν την χοληστερίνη;
Σε ότι αφορά την ποσότητα χοληστερίνης στα θαλασσινά, κάποια έχουν σχετικά υψηλή όπως τα στρείδια, οι σουπιές, τα καλαμάρια και οι γαρίδες, ενώ κάποια πολύ χαμηλή όπως τα μύδια, τα καβούρια και το χταπόδι.  Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα θαλασσινά που περιέχουν σχετικά υψηλή χοληστερίνη δεν αυξάνουν από μόνα τους τη χοληστερίνη του αίματος, διότι τα λιπαρά τους είναι λίγα, κι από αυτά τα κορεσμένα ελάχιστα.